Κων.Μουζάκης: Η Ελλάδα γίνεται το κέντρο των γαστρονομικών εξελίξεων

Για τον Οίνο και τη Γαστρονομία, την προώθηση της ελληνικής πρώτης ύλης και τον καίριο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη και την προβολή της Ελλάδας διεθνώς μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Acropolis, κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη, στο περιθώριο του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οίνου που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Ζάππειο με τη συμμετοχή δεκάδων σημαντικών προσωπικοτήτων, εκπροσώπων μεγάλων Λεσχών Αρχιμαγείρων, καθώς και Φορέων του Τουρισμού. Το Συνέδριο, που διοργανώθηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Acropolis σε συνεργασία με τη Mact Media Group., όπως μας εξηγεί ο κ. Μουζάκης, επιχειρεί να καλύψει ένα ευρύτατο φάσμα, από την παρουσίαση του πρωτογενή κ δευτερογενή τομέα (αγροδιατροφή, αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία) έως και την παρουσίαση του  γαστρονομικού και οινικού τουρισμου της Ελλάδας. Όπως αναφέρει είναι σημαντικό το γεγονός ότι  την πρωτοβουλία αυτή αγκάλιασαν από τη στιγμή πολλοί σημαντικοί φορείς «γιατί η Ελλάδα μέσα από αυτό το Συνέδριο δείχνει την πραγματική ταυτότητά της».

 

 

-Τι διαφορετικό έχει αυτή η πρωτοβουλία από αντίστοιχα Συνέδρια και ημερίδες που πραγματοποιούνται κατά καιρούς σε Ελλάδα και Ευρώπη και σχετίζονται με τη γαστρονομία και τον τουρισμό;

«Πολύ καλή ερώτηση. Κατ’αρχάς δεν οργανώσαμε ένα Συνέδριο κλειστού χώρου με ομιλίες  αλλά ένα μεγάλο γεγονός 8 ημερών. Επιτρέψτε μου συνοπτικά να το αναφέρω. Ξεκίνησε με ένα ταξίδι την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου από την Αθήνα για την Αρχαία Ολυμπία - Νεμέα, στο οποίο στόχος ήταν η επαφή με τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον οίνο. Επόμενοι σταθμοί Καλαμπάκα, Μετέωρα Τρίκαλα, Καρδίτσα (16 Οκτωβρίου), Θήβα, Λειβαδιά (17), Αργοσαρωνικός (Ύδρα, Πόρος, Αίγινα) (18). Η Παρασκευή ξεκίνησε με βόλτα στον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ για την έναρξη του Συνεδρίου και τα εγκαίνια της έναρξης επελέγη ως τιμώμενη περιοχή η Ημαθία μέσω του Συνεδρίου Ημαθία Quality. Στόχος να στηρίξουμε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο την Αθήνα. Το Σάββατο ακολουθεί το Συνέδριο της Seiko, με την απονομή των βραβείων AWARDS/PRIX/PREMIOS – AURUM 2018, όπου βραβεύονται οι καλύτεροι της Ευρώπης σε γαστρονομία και οίνο παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας(δείτε τις βραβεύσεις στο:  http://www.chefsclubofattica.com/xvi-european-congress-oenogastronomiques-brotherhoods-athens-greece-20th-october-2018-awards-prix-premios-aurum-2018/ ) και ένα event γευσιγνωσίας από όλες τις χώρες της Ευρώπης με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων, επιχειρηματιών, σεφ, μπλόγκερς, εκπροσώπων εταιριών, οπότε και γίνεται μια παρουσίαση της γαστρονομίας της Ευρώπης. Εμείς σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της SEIΚO  στην Ελλάδα (Λέσχες Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, Λέσχη Γαστρονομίας Λευκάδας και η Γευσιγνωσία της Ηπείρου) κάνουμε μια παρουσίαση της γαστρονομίας της Ελλάδας με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Πραγματοποιείται επίσης Συνέδριο για αγροδιατροφή και τουρισμό. Για την Κυριακή, βάσει του καταστατικού της SEIKO, έχει προγραμματιστεί εκκλησιασμός για τους 400 περίπου συνέδρους οι οποίοι στη συνέχεια θα κατευθυνθούν και θα καταλήξουν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και θα καταλήξουν στο Ζάππειο πριν αναχωρήσουν για το Σούνιο, να δουν τον Ναό του Απόλλωνα και να επισκεφθούν ένα παραδοσιακό οινοποιείο. Σημειώστε ότι είναι εξαιρετική τιμή για την Ελλάδα αυτό το γεγονός με τη συμμετοχή τόσων σημαντικών παρουσιών και της προβολής που τυγχάνει η χώρα. Εμάς ο σκοπός μας δεν είναι προσωπικός, αλλά και κοινωνικός. Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να πετύχει, η ελληνική γαστρονομία και ο οίνος να πετύχουν και όλοι μαζί να καταφέρουμε αυτό που μπορούμε και πρέπει να καταφέρουμε. Γιατί συνδέοντας κρίκο-κρίκο ολοκληρώνεται η αλυσίδα της γαστρονομίας και του οίνου της Ελλάδας».

Όπως μας αναφέρει ο κ. Μουζάκης, οι δράσεις της ECOMOS και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Acropolis που πλαισιώνουν το Συνέδριο, ξεκίνησαν από τις 15 Οκτωβρίου με την εκδήλωση για τη σημαντική συμβολή της αγρότισσας στην τοπική ανάπτυξη και σε βιώσιμες κοινωνίες που πραγματοποίησε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος της Περιφέρειας Αττικής Άγιος Γεώργιος σε εκδήλωση με στο κτίριο του ECOMOS με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας αγρότισσας. Την επόμενη, 16 Οκτωβρίου, η διευθύντρια γυναικών της λέσχης Αρχιμαγείρων Acropolis οργάνωσε ενημερωτική ημερίδα για την υγιεινή διατροφή στα παιδιά και τον μητρικό θηλασμό στο 28ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας .

Όπως τονίζει ο κ. Μουζάκης, χάρη στο Συνέδριο και τις δράσεις του, «τον Οκτώβριο η Ελλάδα είναι το κέντρο των γαστρονομικών εξελίξεων».

-Σε αυτή την κατεύθυνση της εξωστρέφειας της Ελλάδας όσον αφορά της σύνδεση γαστρονομίας και τουρισμού βλέπετε να έχουν γίνει βήματα;

«Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Acropolis οραματίζεται και θέτει τον πήχυ ψηλά για μια νέα γαστρονομική ταυτότητα της Ελλάδας. Θέλουμε να αναπτύσσεται, να ευημερεί, να προάγει όλα τα προϊόντα. Όπως γνωρίζετε, συνεργαζόμαστε και συνθέτουμε για να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο.  Έχουμε μια βελτίωση τον τελευταίο καιρό και φέτος πάρα πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταλύματα έκαναν μια αλλαγή σελίδας στην κουζίνα τους, στο μενού τους, στην οποία δώσαμε ένα επιπλέον κίνητρο αλλά κυρίως δώσαμε μια ταυτότητα στο μαγαζί τους με την τοπική κουζίνα. Εμάς όμως αυτό που μας ενδιαφέρει πιο πολύ δεν είναι ένα απλό μενού, εμείς αυτό που θέλουμε είναι τα προϊόντα να είναι ελληνικά. Αυτό είναι το θέμα το μεγάλο και προσπαθούμε μέσα από event, φεστιβάλ, παρουσιάσεις, Συνέδρια όπως αυτό, να δώσουμε ένα επιπλέον ερέθισμα στον επιχειρηματία, το πιάτο που θα δημιουργεί ο σεφ να είναι με ελληνικά προϊόντα. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής έχει καταφέρει να κάνει κάποια ταξίδια στο εξωτερικό. Έχει πάει δύο φορές στην Κίνα, φέτος θα ξαναπάμε τον Νοέμβριο και θα γίνουν και άλλα ταξίδια σε άλλες χώρες γιατί μας ενδιαφέρει να δώσουμε ένα επιπλέον ερέθισμα στην κοινωνία και στην αγορά του εξωτερικού».

-Από την εμπειρία σας, βλέπετε κάποιο ενδιαφέρον να συνδυαστεί το παραδοσιακό με το σύγχρονο, προκειμένου η Ελλάδα να παρουσιάσει ένα σύγχρονο γαστρονομικό προφίλ που να «ξεπερνά» την έως τώρα περιορισμένη μαγειρική εικόνα της στο εξωτερικό;

«Θα πρέπει να διευκρινίσουμε εδώ κάποια πράγματα. Το brand της Ελλάδας που ακούγεται στο εξωτερικό είναι αυτό της μεσογειακής διατροφής, δηλαδή το λάδι. Υπάρχει όμως ένα θέμα τεχνικό: η παραγωγή της Ελλάδας είναι συγκεκριμένη, δεν μπορούμε να γεμίσουμε με λάδι όλη την Κίνα. Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι ως χώρα και ως λαός, δεν μπορούμε λ.χ. να φτάσουμε την ποσότητα της Ισπανίας. Το 50% του λαδιού της Ελλάδας φεύγει χύμα και πάει στην Ιταλία. Εμείς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προωθήσουμε, την ελληνική κουλτούρα, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, τα πιάτα. Δηλαδή δεν γίνεται να φτιάχνουμε ένα πιάτο, π.χ. ένα παστίτσιο, και κανένα από τα προϊόντα από τα οποία φτιάχνεται να μην είναι ελληνικό. Δεν γίνεται να φτιάχνουμε ένα γλυκό και τα προϊόντα που έχει μέσα να μην είναι ελληνικά. Γι’αυτό έχουμε δώσει μεγάλη βάση στην αγροδιατροφή, στην αγροτική παραγωγή, στην κτηνοτροφία και ό,τι έχει σχέση με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής.»

Είναι το επόμενο στοίχημα εκτός από τα πολύ κλασικά φαγητά που γνωρίζουν όλοι για την Ελλάδα να είναι και διάφορα τοπικά πιάτα ως κατ’εξοχήν ελληνικά πιάτα;

«Αυτό που υπάρχει ως brand στον κόσμο είναι το τζατζίκι, το σουβλάκι και ο μουσακάς. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα και πιάτα που μπορούμε να προωθήσουμε. Επιτρέψτε μου να σας πω το εξής: η Ελλάδα έχει ένα θετικό, δεν έχει μια κουζίνα περιορισμένη, όπως είναι η ιταλική, σαν τοπική κουζίνα έχει πολύ μεγάλη ποικιλία  πιάτων, π.χ. άλλα πιάτα βγάζουν τα Επτάνησα, άλλα η Ήπειρός, άλλα ο Έβρος, η Κρήτη, η Πελοπόννησος, τα Δωδεκάνησα και η κεντρική Ελλάδα. Όλη η Ελλάδα χωρίζεται σε έναν γαστρονομικό χάρτη με πάρα πολλά διαφορετικά πιάτα με κύριο υλικό το ελαιόλαδο. Και αυτό δεν είναι λίγο. Και πρέπει να το προωθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Γι’ αυτό λέμε πρέπει να φτιάξουμε μια γαστρονομική ταυτότητα. Για να καταλάβει ο τουρίστας, να καταλάβουν οι άνθρωποι που επισκέπτονται την Ελλάδα ότι μπορούν να δοκιμάσουν και άλλα προϊόντα εκτός από τα συγκεκριμένα πιάτα που γνωρίζουν ότι κυκλοφορούν στην αγορά. Όπως είπαμε και προηγουμένως το όραμα της Λέσχης είναι αυτό. Να προωθήσουμε την γεωργία, την κτηνοτροφία μας -και δεν είναι τυχαίο που έχουμε κάνει και ένα σύμφωνο συνεργασίας με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής τον Άγιο Γιώργη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η εξωστρέφεια της Ελλάδας , η εξωστρέφεια της μαγειρικής και του οίνου δεν είναι μόνο ένα απλό προϊόν. Είναι η Ελλάδα με τον πρωτογενή και τον δευτερογενή της τομέα. Μέσα από αυτό το συνέδριο – και στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωσή του και κυρίως την Mact Media Group και τον κ. Καραχρήστο για την άψογη συνεργασία μας - ευελπιστούμε ότι θα έχουμε βάλει ένα λιθαράκι να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, να προωθήσουμε την Ελλάδα και να δώσουμε ένα έναυσμα για μία ένωση των φορέων, όλων των θεσμών, ώστε να καταλάβουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που πρέπει και απαιτεί η ελληνική παραγωγή και η ελληνική κουλτούρα. Πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς γι’αυτό τον στόχο. Εγώ ταξιδεύω στο εξωτερικό και βλέπω για ποιο λόγο είναι διάσημη κουζίνα η γαλλική, για ποιο λόγο η ιταλική κουζίνα είναι η νούμερο ένα παγκόσμια δύναμη στη γαστρονομία αυτή την στιγμή και για ποιο λόγο η Ελλάδα είναι πολλές θέσεις πίσω παρ’όλο που έχει ευρύτερη κουζίνα και πιο υγιεινά προϊόντα. Η ελληνική γαστρονομία και ο ελληνικός οίνος μπορεί να μεταφέρει σε κάθε γωνιά της γης την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Θα πρέπει να δοθεί η δέουσα σημασία στην εν λόγω μορφή τουρισμού, του πολιτισμού, της ποιότητας, του καλού φαγητού και κρασιού. Η Ελλάδα έχει δύναμη. Και από τα δικά μας χέρια μπορεί να φτάσει στο πιο ψηλό επίπεδο».

 

Λυγερή Βικάτου
Αρχισυντάκτρια περιοδικού myEptanisa

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…