Όταν ο Ιωάννης Βαρβάκης συνάντησε τον Διονύσιο Σολωμό

Διαβάζοντας το βιβλίο του Βασίλη Ασημομύτη «Ιωάννης Βαρβάκης – ο πατριώτης» (εκδόσεις Κάκτος, 2001 ) ανακάλυψα μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που έχει ενδιαφέρον για όλους τους Έλληνες αλλά πιο πολύ για τους Επτανήσιους.

Ο αείμνηστος συγγραφέας Βασίλης Ασημομύτης δίδαξε ως καθηγητής φιλολογίας, ιστορίας και θεολογίας μεταξύ άλλων και στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, γεγονός που τον προέτρεψε να ερευνήσει την βιογραφία του εθνικού μας ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Προκειμένου να συγκεντρώσει υλικό για την έρευνά του αυτή και αφού δεν έβρισκε σχετική βιβλιογραφία στην Ελλάδα, ταξίδεψε δύο φορές στην Ρωσία, όπου ο Βαρβάκης έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Συγκεκριμένα ο Ασημομύτης βρέθηκε στο Αστραχάν και στο Τανγκανρόγκ, τις δύο πόλεις που εργάστηκε και έζησε ο Βαρβάκης, φωτοτύπησε έγγραφα από τα κρατικά αρχεία του Αστραχάν, από εφημερίδες, βιβλία  και περιοδικά της εποχής, τα οποία και μετέφρασε όταν γύρισε πίσω στην Ελλάδα. Η έρευνα που έκανε είναι αξιέπαινη και χάρις σε αυτήν, ήρθαν στο φως άγνωστες πτυχές του Ιωάννη Βαρβάκη, όπως η ζωή του στην Ρωσία, η φιλία του με τον στρατηγό Πατιόμκιν, η συμπάθεια που έτρεφε στο πρόσωπό του η Μεγάλη Αικατερίνη, η συνεισφορά του στον αγώνα και στην Φιλική Εταιρεία, η αλληλογραφία του με τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Αδαμάντιο Κοραή και πολλά άλλα, όπως η άγνωστη ιστορία που ακολουθεί…

 

Ο Ιωάννης Βαρβάκης στα γεράματά του, το 1824, αποφασίζει να επισκεφτεί για τελευταία φορά την πατρίδα του και να βοηθήσει οικονομικά τους συμπατριώτες του, τους Ψαριανούς. Δυστυχώς για αυτόν, δεν καταφέρνει να πάει ποτέ στα Ψαρά, αφού καθοδόν για την Ελλάδα, και ενόσω ο ίδιος βρίσκεται στην Βιέννη, μαθαίνει για την καταστροφή τους. Αφού συναντιέται λοιπόν στην Γενεύη με τον Ιωάννη Καποδίστρια, ναυλώνει τέσσερα καράβια στην Τεργέστη και από εκεί βάζει πλώρη για τη Ζάκυνθο. Ο Βαρβάκης θα μείνει στη Ζάκυνθο δύο μήνες, στους οποίους θα έχει επαφές με σημαίνοντα πρόσωπα του τόπου, όπως ο Διονύσης Ρώμας και ο Κωνσταντίνος Δραγώνας προκειμένου να μάθει νέα για τους κατατρεγμένους Ψαριανούς.

Ο Κωνσταντίνος Δραγώνας φέρνει σε επαφή τον Βαρβάκη με τον πατέρα Άνθιμο Αργυρόπουλο, που είχε ορκίσει τους Φιλικούς στην εκκλησούλα του Άη Γιώργη των Λατίνων. Μέσα από τις πρώτες ελληνικές εφημερίδες  ( Ελληνικά Χρονικά- Μεσολλόγι, πρώτο φύλλο Ιανουάριος 1824, Ο φίλος του νόμου- Ύδρα, πρώτο φύλλο Μάρτιος 1824, Εφημερίς των Αθηνών- Αθήνα, πρώτο φύλλο Αύγουστος 1824) ο Βαρβάκης ενημερώνεται για τα δεινά των Ψαρών.

Οι επιφανείς Ζακύνθιοι φίλοι του Βαρβάκη, τον φέρνουν σε επαφή με τον νεαρό και ταλαντούχο ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Ο Βαρβάκης γνώριζε τον Σολωμό από το ποίημα « Ύμνος στην Ελευθερία» και ο Σολωμός γνώριζε για το ποιόν του Βαρβάκη- που είχε τιμηθεί από τρεις Τσάρους στην Ρωσία- από τα γραφόμενα του Λόγιου Ερμή. Οι Ζακύνθιοι παρακαλούν τον Βαρβάκη να διηγηθεί τα κατορθώματά του στα Ορλωφικά και την ζωή του στη Ρωσία. Αυτός όμως στενοχωρημένος για την καταστροφή του νησιού του, μιλάει συνεχώς για τα Ψαρά, για την περιοχή Μαύρη Ράχη, για τον άνυδρο και άγονο τόπο του και τα βάσανα και τις συμφορές των συμπατριωτών του. Ο Σολωμός συγκινείται από την λύπη του ηλικιωμένου άντρα , συγκλονίζεται από τις κτηνωδίες των Οθωμανών, καταφέρνει να δει εικόνες μέσα από τα λεγόμενα του Βαρβάκη και αποφασίζει να γράψει το γνωστό ποίημα: Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη. Χωρίς να το γνωρίζει ο Βαρβάκης, άθελά του, εμπνέει.

της Εύης Ρούτουλα

 

ΕΥΗ ΡΟΥΤΟΥΛΑ

Η Εύη Ρούτουλα γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα, κατάγεται από την Ζάκυνθο και το Κιάτο Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Babes Bolyai του Κλουζ Ναπόκα της Ρουμανίας και εργάζεται ως δικηγόρος από το 1997, έχει λάβει μέρος σε πολλά νομικά συνέδρια ανά τον κόσμο ( Παρίσι, Ρώμη, Βιέννη, Σαν Φρανσίσκο κλπ).

Έχει μεταφράσει από την αγγλική στην ελληνική τέσσερα βιβλία της Αγγλίδας συγγραφέως Τζένιφερ Λας Φάινς, δύο από αυτά έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Καλέντη: "Δεσμοί Αίματος", 2004 και "Το Προσκύνημα, σημειώσεις πριν το τέλος", 2008.

Το πρώτο της προσωπικό έργο εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις Ακακία, είναι η συλλογή διηγημάτων "Μετρό Λονδίνου, επτά σταθμοί επτά ιστορίες". Ακολούθησε ο "Ιστορικός Οδηγός Λονδίνου και περιχώρων", 2014.

Το 2015 από τις εκδόσεις Bookstars εκδόθηκε το συλλογικό έργο ¨Οίκος Νυφικών¨, το οποίο συνέγραψε μαζί με τους Χρήστο Αναστασόπουλο, Άνα Ζάχαρη και Θεώνη Μπριλή.

Αρθρογραφεί στο προσωπικό της ιστολόγιο: eroutoula.wix.com/literature-blog καθώς και στο ιστολόγιο Ημερολόγιο Αποδημίας: anastasiosds.blogspot.com.

Είναι μέλος της επιτροπής εποπτείας της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Τα μεγαλύτερα ενδιαφέροντά της είναι η ιστορία, η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…