πριν από 6 χρόνια

Μελετήματα για τον Διονύσιο Σολωμό

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φιλύρα «Μελετήματα για τον Διονύσιο Σολωμό» του Πάνου Καραγιώργου. Αυτό το βιβλίο φωτίζει ορισμένες πτυχές της ζωής και του μεγαλόπνοου έργου του εθνικού μας ποιητή. 

Το βιβλίο αυτό περιέχει 12 μελετήματα για τον Διονύσιο Σολωμό, ανάμεσα στα οποία σημαντική είναι η σχολιασμένη αναδημοσίευση έξι επιστολών του Σολωμού από τα χρόνια 1824-27 προς τον Άγγλοφιλέλληνα λόρδο Γκίλφορντ.Σημαντική είναι επίσης η ερευνητική εργασία για τον οικοδιδάσκαλο του Σολωμού, τον Ιταλό ιερωμένο Σάντο Ρόσσι, που επέδρασε ουσιαστικά στη διάπλαση του χαρακτήρα του νεαρού Σολωμού. Για να πλησιάσουμε και να γνωρίσουμε κάπως τον εθνικό μας ποιητή κατατοπιστικές είναι οι γνώμες και οι κρίσεις που είχαν διατυπώσει γι' αυτόν άνθρωποι του κύκλου του, φίλοι και γνωστοί του, όπως ήταν ο Πολυλάς, ο Τυπάλδος, ο Βράιλας - Αρμένης, ο Μαρκοράς, ο Κουαρτάνος - Καλογεράς, οι Ιταλοί Ρεγκάλντι και Τομμαζέο και άλλοι. Τα αποσπασματικά, στην ιταλική γλώσσα, σχεδιάσματα ποιημάτων που ο Σολωμός άφησε στο χαρτί κατά τα τελευταία χρόνια της ζωήςτου, κατατάσσονται χρονολογικά και σχολιάζονται εννοιολογικά. Το βιβλίο περιέχει επίσης δύοάρθρα για τονΣολωμό, δημοσιευμένα σε γερμανόφωνα περιοδικά, μεταφρασμένα και σχολιασμένα.
Πιστεύεται ότι η 12άδα των μελετημάτων αυτών φωτίζειορισμένες πτυχές της ζωής και του μεγαλόπνοου έργου του Σολωμού και σαν κάποια μικρή δέσμη φωτεινών ακτίνων ρίχνει, θυμίζοντας στίχο του ποιητή, Ολίγοφως και μακρινό σε μέγα σκότος κι έρμο.

 



Καραγιώργος, Πάνος

Ο Πάνος Καραγιώργος, πρώην Καθηγητής της Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, σπούδασε Αγγλική και Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Αγγλική Φιλολογία στο Ινστιτούτο Σαίξπηρ του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, από όπου απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα το 1976 με τη διατριβή «Ελληνικές μεταφράσεις των έργων του Σαίξπηρ: συγκριτική μελέτη». Από το 1980, που μετατέθηκε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (όπου είχε υπηρετήσει ως Λέκτορας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας) ως το 2004, δίδαξε Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Δίδαξε επίσης ως Eπισκέπτης Kαθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γερμανία, στη Νορβηγία, στην Ιταλία και στην Κύπρο. Ανακάλυψε και δημοσίευσε άγνωστες επιστολές του Σολωμού και του Κάλβου. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βύρωνος, της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, της Εταιρείας Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ηπείρου και ισόβιο μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Λώρενς Ντάρρελ.»

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…