Συνέδριο με τίτλο «Μουσική Δημιουργία και Πράξη στη Νεώτερη Ελλάδα- Tιμώντας τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο»

Τιμώντας τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο (1872-2022) «Μουσική Δημιουργία και Πράξη στη Νεώτερη Ελλάδα» Επιστημονικό Συνέδριο Κέρκυρα, 8-10 Απριλίου 2022

Συνδιοργάνωση: Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου και Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας



Το 2022 συμπληρώνονται 150 έτη από το θάνατο του συνθέτη και παιδαγωγού Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου (1795-1872), ενός προσώπου που μέσω των δραστηριοτήτων του επηρέασε τη μουσική δημιουργία και κατάρτιση του Νεώτερου Ελληνισμού. Πράγματι, στον Μάντζαρο οφείλεται αφενός η δημιουργία του πλέον συγκροτημένου έως τότε σώματος μουσικών συνθέσεων από νεοέλληνα μουσουργό, και αφετέρου η συστηματική κατάρτιση μουσικοδιδασκάλων και συνθετών, πολλοί από τους οποίους όρισαν τη μουσική της Ελλάδας κατά τον 19ο αιώνα. Προνομιακός χώρος διεύρυνσης της διαταξικής εκπαιδευτικής δράσης του Μάντζαρου υπήρξε η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, της οποίας ο συνθέτης χρημάτισε Καλλιτεχνικός Διευθυντής από το 1841 έως τον θάνατό του το 1872.

Το 2022, όμως, συμπίπτει και με τις ανατροπές που έφερε στη μουσική δημιουργία και πράξη η πανδημία COVID-19, καθώς και με τους προβληματισμούς που ολοένα τίθενται σε σχέση με τη μουσική στη χώρα μας κατά τη μετά-COVID περίοδο. Αν μη τι άλλο, οι συμβατικοί τρόποι μουσικής επιτέλεσης δοκιμάζονται, ο επαναπροσδιορισμός του πλαισίου της μουσικής κατάρτισης φαίνεται όσο ποτέ επιβεβλημένος, ενώ νέοι τρόποι ενασχόλησης με τη μουσική δημιουργία και πράξη δημιουργήθηκαν.

Με δεδομένα τα παραπάνω το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας συνδιοργανώνουν στην Κέρκυρα συνέδριο με τίτλο «Μουσική Δημιουργία και Πράξη στη Νεώτερη Ελλάδα. Τιμώντας τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο.» από 8 έως και 10 Απριλίου 2022. Οι παρουσιάσεις των 30 και πλέον ομιλητών του συνεδρίου φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην ιχνηλάτηση άγνωστων πτυχών της έντεχνης μουσικής δραστηριότητας του Ελληνισμού στο πέρασμα των παραπάνω 150 ετών. Παραλλήλως στα συνέδριο θα παρουσιστούν και εργασίες που αφορούν την εξέταση της μουσικής επιτέλεσης στην Ελλάδα της COVID και μετά-COVID εποχής και στις προοπτικές της εντός ενός παγκοσμίως αναδιαμορφούμενου μουσικού τοπίου.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί δια ζωσης με την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των μέτρων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πανδημίας (είσοδος σε εμβολιάσμένους και νοσήσαντες, χρήση μασκών, αντισηψία κλπ). Αυτονοήτως, υπάρχει και η δυνατότητα της απευθείας παρακολούθησης του συνεδρίου εξ αποστάσεως μέσω Live Streaming.

Επίσημος Ιστότοπος: https://music.ionio.gr/gr/news/20183/

 
Σύνδεση σε live streaming:

https://ionio-gr.zoom.us/j/97673645489?pwd=OU1HN1BzQmJ6NGVEb0xIRUlqWUNMQT09

Meeting ID: 976 7364 5489

Passcode: 032892

 

Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου επισυνάπτεται.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…