H Ένωση Επτανησίων Ελλάδας στα εγκαίνια της έκθεσης «ΡΗΓΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»

Στα εγκαίνια της έκθεσης “Ρήγας Φεραίος και Επανάσταση" που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 στην Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων παρευρέθηκε επισήμως δια των εκπροσώπων της η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας. Την Ένωση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κος Δημήτριος Πολλάτος και η γενική γραμματέας κα Μαρία Γραμματικού, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με μερίδα βουλευτών για ζητήματα που άπτονται της δράσης της Ένωσης.

Μαρία Γραμματικού - Δημήτρης Πολλάτος

Την εκθεση άνοιξε ο πρόεδρος της Βουλής κος Νικόλαος Βούτσης.Τα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε στην ομιλία του: «Ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου υπέρ της Ελευθερίας παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος διαχρονικώς, και ιδίως στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας, όταν επιπροσθέτως συνειδητοποιούμε ότι ο Ρήγας Φεραίος αγωνίσθηκε για την Ελευθερία κάθε υπόδουλου Έθνους και Λαού».

 Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

 

Όπως τόνισε, «την επικαιρότητα αυτή αναδεικνύουν, σ’ όλη της την έκταση, οι συνθήκες που επικρατούν, δυστυχώς, κατ’ εξοχήν εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται από αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που φθάνουν στο όριο του φασισμού και του ναζισμού και που έχουν ως στόχο την κατεδάφιση αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».

Η έκθεση “Ρήγας Φεραίος και Επανάσταση” αναπτύσσεται στην Αίθουσα Ελευθέριος Βενιζέλος και στο Περιστύλιο και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 220 χρόνων από τον θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το έργο και το μαρτυρικό τέλος του Ρήγα και των επτά συντρόφων του μερικά έτη προ της Ελληνικής Επανάστασης και του απελευθερωτικού αγώνα που οδήγησε στην δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Ο Ρήγας σχεδίασε ένα απελευθερωτικό από τον Οθωμανικό ζυγό κίνημα που οραματιζόταν το πέρασμα από τον δεσποτισμό σε μια δημοκρατική πολιτεία που περιλάμβανε όλους τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κυρίως της Βαλκανικής Χερσονήσου.

 

Η έκθεση αποτελείται από έξι ενότητες και δίνει βαρύτητα στη σημασία της Χάρτας και στα δίκτυα επιρροής, δράσης του Ρήγα. Παρουσιάζονται σπάνιες παλιές εκδόσεις, εφημερίδων, χαρτών. Επίσης εκθέτονται κειμήλια και έργα τέχνης –πίνακες και γλυπτά– από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Οι προσκεκλημένοι στο πέρας των εγκαινίων έλαβαν ως αναμνηστικό από την Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων 5 τόμους με τα άπαντα του Ρήγα καθώς και ατζέντα -ημερολόγιο του 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…