Πεζοπορία στο πευκοδάσος στο Κοιλιωμένο στην Ζάκυνθο

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας καλεί σε έναν περίπατο στο καταπράσινο (παρά τους αλλεπάλληλους εμπρησμούς) ορεινό χωριό της Ζακύνθου, το Κοιλιωμένο, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018.

 

Συνάντηση στις 11 το πρωί στην εκκλησία του χωριού στο κέντρο του χωριού.

Πεζοπορία σε μια κυκλική πορεία από την καρδιά του χωριού μέχρι τις δασικές μαγικές πλαγιές των κοντινών ορεινών σημείων του χωριού.

Στη πεζοπορία στο χωριό των κτιστάδων της πέτρας, των τραγουδιστάδων και των αμπελουργών, θα συναντήσουμε δασώδη, πετρώδη, και ποιητική φύση, ενδιαφέρουσες εκκλησίες, αξιοθέατα με μυστηριακό ενδιαφέρον, μνημεία και πολλά άλλα.
Ο κυκλικός περίπατος θα ξεκινήσει από το κέντρο του χωριού. Το Κοιλιωμένο (γνωστό και ως Άγιος Νικόλαος λόγω της παλιάς εκκλησίας που βρίσκεται εκεί.) είναι ορεινό χωριό σε 477 μέτρα υψόμετρο, στην κεντρική Ζάκυνθο με 350 μόνιμους κατοίκους περίπου, οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Απέχει 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από μια ξενάγηση στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου και το καμπαναριό της. Ανάμεσα στον ναό του Αγ. Νικολάου, ο οποίος είχε δώσει αρχικά το όνομά του στο χωριό, και το καμπαναριό μεσολαβεί ο δρόμος. Έχει λοιπόν κανείς την εντύπωση ότι πρόκειται για δύο ανεξάρτητα κτίσματα. Το πέτρινο καμπαναριό της εκκλησίας κτίστηκε από ντόπιους μαστόρους της πέτρας το 1893. Αποτελείται από τέσσερις ορόφους. Στον τρίτο όροφο επιβάλλουν την παρουσία τους δύο αψίδες ενώ τον τελευταίο, που έχει εξαγωνική βάση, διακοσμούν πολλές ανάγλυφες δημιουργίες. Όλοι οι επισκέπτες (αλλά και ντόπιοι κάτοικοι) απορούν για τον συμβολισμό αυτών των παράξενων δημιουργιών. Για τον αποσυμβολισμό αυτών των δημιουργιών θα μας μιλήσει ο Γιάννης Δεμέτης – άνθρωπος της παράδοσης, λόγιος και πρώην Διευθυντής του Μουσείου Σολωμού & επιφανών Ζακυνθίων.
Συνέχεια την πεζοπορία κατά μήκος του χωριού και μετά από 300 μέτρα περίπου περπάτημα σε ένα χωμάτινο δρόμο που οδηγεί σε παρακείμενο δάσος. Είναι ένα δάσος από πεύκα, θυμάρι, ορχιδέες (σε αυτή τη περιοχή υπάρχουν 42 διαφορετικά είδη από ορχιδέες), μανουσάκια, κυπαρίσσια, φασκόμηλο και πολλά άλλα αρωματικά φυτά και λουλούδια.
Η απόσταση που θα διανυθεί είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία είναι πάνω σε αγροτικό δρόμο ενώ στην αρχή και προς το μέσον της διαδρομής θα έχει μικρές βατές ανηφόρες.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, μπορεί να ακολουθήσει τις δύο παρακάτω πορείες :
1. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
Μετά από το Γαιτάνι και συγκεκριμένα στο φανάρι που βρίσκεται η αντιπροσωπεία της Πεζώ (στα Παστρέικα) στρίβουμε αριστερά και κατευθυνόμαστε προς Μαχαιράδο και μετά όλο ευθεία βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού Κοιλιωμένο όπου είναι και το σημείο συνάντησης μας (σύνολο απόστασης 15 χιλιόμετρα)
2. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε το δρόμο προς το γήπεδο και τη περιοχή του Λαγανά. Πηγαίνουμε όλο ευθεία και μόλις φθάσουμε στη ταβέρνα ΝΤΕΝΙΣ στη Λιθακιά στρίβουμε δεξιά προς το χωριό Λιθακιά. Κατευθυνόμαστε όλο ευθεία και βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού Κοιλιωμένο όπου είναι και το σημείο συνάντησης μας (σύνολο απόστασης 17 χιλιόμετρα).

 

Η ομάδα «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» μας ενημερώνει πως όλα τα παραπάνω φυσικά είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί, είναι η καλή μας διάθεση.
Όσοι είναι κάτοικοι Ζακύνθου, μπορούν αν θέλουν, να γίνουν μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» στο facebook και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και με την εθελοντική τους διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, μπορεί να στείλει μήνυμα ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
Να σημειωθεί ότι καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

 

Πηγή:zakynthosevents.com

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…