Δημοπρατήθηκε η παρτιτούρα «Ύμνος» του πρώτου μαέστρου της Φιλαρμονικής Ιθάκης

Σε δημοπρασία που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα παρουσιάστηκε η παρτιτούρα ενός άγνωστου έργου του Francesco Nicolini, πρώτου μαέστρου (1904) της Φιλαρμονικής Ιθάκης.


«NICOLINI, Francesco, θ. 1911, μουσικοδιδάσκαλος στή Φιλαρμονική Ἑταιρεία Ἰθάκης. Τῷ θερμοτάτῳ φίλῳ τῆς ὀρθῆς παιδείας καί Ἱδρυτῇ τῆς ἐν Ἰθάκῃ Ἐμποροναυτικῆς Σχολῆς, Ὄθωνι Ἆ. Σταθάτῳ, ἐκ σεβασμοῦ τόν ὕμνον τοῦτον προσφέρουσιν, F. Nicolini [μουσική], Γ. Σαλβᾶνος [στίχοι].

Χειρόγραφη παρτιτούρα, 332 x 252 mm., [8] σ. (σχίσιμο στό ἐξωτερικό περιθώριο, λίγο λερωμένος ὁ τίτλος).
Ὑπογεγραμμένη καί χρονολογημένη στό τέλος: «F.Nicolini scrissi/ Itaca 24 Luglio 907».


Τιμή Εκτίμησης € 200-300. Τελική τιμή € 612

Η κ. Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου θέλησε να την αποκτήσει για να την δωρίσει στη Φιλαρμονική. Τελικά δεν στάθηκε δυνατό, καθώς πλειοδότησε το Ίδρυμα Ωνάση. Η κ. Αποστολοπούλου όμως ζήτησε από το Ίδρυμα να αναπαράξει την παρτιτούρα και να την προσφέρει στη Φιλαρμονική. Το αίτημά της έγινε δεκτό και σύντομα θα γνωρίσουμε το άγνωστο αυτό έργο.
Πρόκειται για «Ύμνο» τον οποίο συνέθεσε ο Nicolini για να τιμήσει, όπως σημειώνει στην παρτιτούρα του, τον Όθωνα Σταθάτο που ίδρυσε το 1907 στην Ιθάκη την «Εμπορική και Ναυτική Σχολή». Πιθανότατα ο «Ύμνος» -όπως τον ονόμασε ο ίδιος ο συνθέτης- παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα εγκαίνια της Σχολής, την 1η Σεπτεμβρίου 1907.
Πληροφορίες για την ίδρυση, τους μαθητές και τη σημασία της σχολής Σταθάτου βλ. στο βιβλίο που έγραψε για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή της η κ. Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, Η Εμπορική και Ναυτική Σχολή Όθωνος Α. Σταθάτου, Ιθάκη 1907-1915. Νέα στοιχεία από το σωζόμενο αρχείο της, Ιθάκη 2007.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ομίλου Ιθάκης ευχαριστεί θερμά την κυρία Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου.

Να προσθέσουμε εδώ ότι η μπάντα της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας, ιστορικό Σωματείο μη κερδοσκοπικό, αποτελεί την εστία του μουσικού πολιτισμού και τον πυρήνα της μουσικής μόρφωσης των νέων για 166 έτη το 1896 με αρχιμουσικό τον Francesco Nicolini έλαβε μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…