πριν από 5 χρόνια

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον αγαπημένο Ηθοποιό «Κώστα Βουτσά»

Λίγα λόγια για τον άνθρωπο Κώστα Βουτσά

Η πρώτη μας συνάντηση έγινε τον Σεπτέμβρη του 2012. Κάτω από το διαμέρισμα που έμενε, στο μικρό καφέ που ήταν το στέκι του στο Κολωνάκι. Ο λόγος που με πήγε εκεί, ήταν η στήριξη του στην συναυλία της ομάδας εθελοντών Ηρακλείου Αττικής, που θα λάμβανε χώρα σε λίγες μέρες στο ιστορικό κτήμα ΦΙΞ ,  με σκοπό την συγκέντρωση τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο , μια μικρή ανάσα σίτισης των εκατοντάδων οικογενειών που στερούνταν τα αυτονόητα. Ο Κώστας Βουτσάς δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση μας .

Μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Βόγλη και Πέτρο Φυσσούν ο αγαπημένος ηθοποιός , εξέφρασε την διάθεση του για συνεχή στήριξη στο έργο της ομάδας μας και δεν παρέλειψε να χαιρετίσει δίνοντας την δική του πηγαία κωμική πινελιά … πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά φωτογραφήθηκαν μαζί του, καθώς ήταν πάντα ο αγαπημένος των αγαπημένων κωμικών, ίσως ο τελευταίος των μεγάλων.

Για κάποιο ιδιαίτερο λόγο τα μηνύματα μέσω των καλλιτεχνών φτάνουν ταχύτερα στον κόσμο και στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο της κρίσης η αναγγελία της παρουσίας του έφερε το επιθυμητό. Ο Κώστας Βουτσάς είχε ακόμα ένα λόγο για την πάντα θετική ανταπόκριση του καθώς  οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέρασε τα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής του ήταν δύσκολες, σκληρές. Ούτε καν κανονικό σπίτι δεν είχε η οικογένειά του όταν γεννήθηκε. Ζούσαν σ' ένα μικρό άδειο μαγαζί, στο Βύρωνα, κι είχαν καλύψει με χαρτιά τη βιτρίνα για να μην τους βλέπουν. Ο πατέρας δούλευε σκληρά ως οδοποιός, η μητέρα στο σπίτι, τα χρήματα δεν επαρκούσαν ούτε για τα απαραίτητα.  Λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη και όλα τα παιδιά της οικογένειας βγήκαν στο δρόμο, κάνοντας διάφορες δουλειές  για να βοηθήσουν την κατάσταση.

Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής ο 10χρονος τότε Κώστας γυρνούσε με τις ώρες στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, κρατώντας στα χέρια του ένα κασελάκι με τσιγάρα τα οποία πουλούσε στους περαστικούς. Επειδή όμως τα χρήματα ήταν λίγα και οι ανάγκες πολλές ο πανέξυπνος πιτσιρικάς σκέφτηκε έναν τρόπο να αυξήσει τα έσοδά του. Αντάλλασσε τσιγάρα με τους Άγγλους αιχμαλώτους. Έδινε 100 ελληνικά έναντι πολύ λιγότερων αγγλικών καθώς τα εγχώρια ήταν κακής ποιότητας και φθηνά ενώ πουλώντας τα ξένα έβγαζε πολύ περισσότερα...Η ευστροφία, η αξιοσύνη, το πείσμα, η αποφασιστικότητα τον χαρακτήριζαν από τότε. Δεν το έβαζε κάτω, όσες δυσκολίες κι αν έβρισκε μπροστά του. Φαινόταν πως αυτό το παιδί θα την βρει την άκρη στη ζωή του.

Ο αιώνιος έφηβος του Ελληνικού κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, είχε απίστευτη λαχτάρα για ζωή και το απέδειξε αφού μέχρι την τελευταία μέρα που εισήλθε στο Νοσοκομείο έπαιζε στο Θέατρο.

Αυθεντικός αλλά και ευρηματικός , απλός , λάτρης εσαεί του γυναικείου φίλου, χάρισε για πολλές δεκαετίες το γέλιο και την χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

 Για την ιστορία … ο Κώστας Βουτσάς ήταν βαθιά συναισθηματικός και απέφευγε να πηγαίνει στις εξόδιους ακολουθίες των εκλιπόντων συναδέλφων και φίλων του. Ίσως κάποιοι τον είχαν παρεξηγήσει. Ο αξέχαστος ηθοποιός μας από την μέρα που συνταξιοδοτήθηκε μοίραζε την σύνταξή του σε ευπαθείς οικογένειες. Ήταν ο άνθρωπος που η ταπεινή του πτυχή απείχε μακράν από κάθε πρόκληση … δεν χρειάστηκε τίποτα να αποδείξει , ήταν ο εαυτός του μέχρι το τελευταίο λεπτό όταν η μεγάλη και όμορφη καρδιά του τον πρόδωσε στις 26/02/2020 στις 2:24 μετά από

πολλές μέρες νοσηλείας  στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείο Αττικόν.  

 

Ο Κώστας Βουτσάς γεννήθηκε στην  Αθήνα, στις  31 Δεκεμβρίου 1931

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από προσφυγική οικογένεια με καταγωγή από τους Επιβάτες Ανατολικής Θράκης. Το οικογενειακό επίθετο ήταν Σαββόπουλος, αλλά το «Βουτσάς» επικράτησε από τον παππού του που έφτιαχνε βαρέλια και τα βαρέλια παλαιότερα τα έλεγαν «βουτσιά». Όταν ξεκίνησε την καριέρα του, τού είχε προτείνει θιασάρχης να το αλλάξει σε «Βέσελης», αλλά αρνήθηκε.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, απ' όπου αποφοίτησε το 1953 και αρχικά έλαβε μέρος σε παραστάσεις περιπλανώμενων θιάσων (μπουλούκια).

Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού και χορεύτριας Έρρικας Μπρόγερ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Σάντρα (1972). Έχει άλλες δύο κόρες από τον δεύτερο γάμο του, με τη Θεανώ Παπασπύρου, τη Θεοδώρα (1977) και τη Νικολέτα (1979), με την πρώτη να ακολουθεί τα δικά του βήματα στο χώρο της ηθοποιίας. Ο θετός γιος του (από προηγούμενο γάμο της τρίτης γυναίκας του Εύης Καραγιάννη, πρώην μοντέλου και ηθοποιού), Άνθιμος Ανανιάδης, είναι επίσης ηθοποιός.

Το 2015, ο Κώστας Βουτσάς έκανε σχέση με τη 39 χρόνια μικρότερή του ηθοποιό, Αλίκη Κατσαβού, με την οποία παντρεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2016 και στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους απέκτησαν ένα γιο, τον Φοίβο.

 

Το πλούσιο έργο του στον Κινηματογράφο τον καθιέρωσε μοναδικά

 

Φιλμογραφία

1953
Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται
1958
Η κυρά μας η μαμή
1959
Για την αγάπη της βοσκοπούλας
1960
Το αγόρι που αγαπώ
1961
Ο σκληρός άνδρας
Ο Κατήφορος
Η Αλίκη στο ναυτικό
1962
Οι γυναίκες θέλουν ξύλο
Ο Θόδωρος και το δίκαννο
Νόμος 4000
Μερικοί το προτιμούν κρύο
Η Αθήνα τη νύχτα
Αστροναύτες
1963
Ο φίλος μου ο Λευτεράκης
Όχι, κύριε Τζόνσον
Κορίτσια για φίλημα
Ένα έξυπνο, έξυπνο μούτρο
1966
Ξυπόλητος πρίγκηψ
1967
Οι θαλασσιές οι χάντρες
Νύχτα γάμου
Γαμπρός απ' το Λονδίνο
1968
Το πιο λαμπρό μπουζούκι
Ο ψεύτης
Μια κυρία στα μπουζούκια
Για ποιον χτυπά η κουδούνα
Ο γόης
1969
Το θύμα
Η παριζιάνα
Ένας άφραγκος Ωνάσης
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς
Το ανθρωπάκι
1970
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ
Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά
1971
Αγάπησα μια πολυθρόνα
Πίσω μου σ' έχω σατανά
Εθελοντής στον έρωτα
1972
Ο αντιφασίστας

Επτά χρόνια γάμου

Αγάπη μου παλιόγρια
1973
Ο αισιόδοξος
Είκοσι γυναίκες κι εγώ
Τον αράπη κι αν τον πλένεις
Ένας τρελός, τρελός αεροπειρατής
1975
Ο τρομοκράτης
Ένα τανκ στο κρεββάτι μου
1979
Τζακ ο καβαλάρης
1980
Ο Κώτσος στην ΕΟΚ
Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι
1981
Ο τελευταίος άντρας
Ο Κώτσος έξω από το ΝΑΤΟ
1982
Αλλαγή και το λουρί της μάνας
1983
Σερίφης ο μηχανοφάγος
Η δημοκρατία του νέφους
1984
Ο έρωτας του Οδυσσέα
1985
Τα τούβλα
1986
Οι Πόντιοι
Είναι γάτα ο Γιατρός
Αγάπησα έναν Πόντιο
Ο Ιππότης της λακκούβας
1987
Ο δίγαμος
120 ντεσιμπέλ
Πολυεθνικός γαμπρός
1989
Γρίπη Αγάπη μου
1990
Γαμπρός με το ζόρι
Η κόκκινη Μαργαρίτα
1996
Προς την ελευθερία
1999
Κάθε Σάββατο
2002
Γύρω-γύρω όλοι
2007
Γυναικείες συνωμοσίες
2008
Bank bang
2008
Ο γιός του Τσάρλυ
2009
Η νήσος
Ο διαχειριστής
2010
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα 5
2011
Νησος 2
Πόντιοι νέαν γενεάν
2012
Λάρισα εμπιστευτικό
2013
Ακάλυπτος
2014
Πέμπτη & 12
2017
Σμύρνη μου αγαπημένη
2018
Μαγικό Δέρμα
Θέατρο
Αγάπη μου παλιόγρια
Ο Στρατής παραστράτησε
Για ψήφου πήδημα
Πρόσεχε την ντουλάπα
Αιγαίο... Βαγκέο
Ευρώ... ομελέτα κι έρχεται ΝΑΤΟ
Η Σαλώμη φιλούσε υπέροχα
Με τη γυναίκα του φίλου μου
Σημ...ηττηθήκαμε
Εδώ γίνεται της Σοφοκλέους
Η παπουτσωμένη Ντόρα
Το μαντολίνο του ναυαγού Σημίτη
Ο παπάς και το λιβάνι, το Σημίτη θα τρελάνει
Πολιτική κουζίνα
Μπαμπά, μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή
Νου Δου Fun Park
Ο παππούς έχει πίεση
SUGAR - Μερικοί το προτιμούν καυτό
Σμύρνη μου αγαπημένη
Το μήλο
Ζωή και κότα με χαβίτς και κορκοτά
Πανικός στο Υπουργείο
Χτυποκάρδια στο Θρανίο
Η Σταχτοπούτα
 

Πηγή του βιογραφικού του εκλιπόντος Ηθοποιού : Διαδίκτυο

 

της Αγάθης Ρεβύθη

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…