Το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας της Ζακύνθου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με την δύναμη του ανέμου»

Το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας “Περιβάλλον & Πολιτισμός 2017 – Πνοές ανέμων” του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Με την δύναμη του ανέμου”. Το Μουσείο μέσα από συγκεκριμένα εκθέματα και παρουσιάσεις θα αναδείξει την αναγκαιότητα και χρησιμότητα του αέρα καθώς, επίσης, και την ώθηση που αυτός έδωσε στον πολιτισμό.

 

Συγκεκριμένα παρουσιάζονται:

Ζακυνθινοί ανεμόμυλοι – Με τη δύναμη του ανέμου

Στη ζακυνθινή βουνίσια ύπαιθρο σώζονται μέχρι τις μέρες αρκετοί ανεμόμυλοι. Μερικοί έχουν ερειπωθεί, αρκετοί βρίσκονται σε καλή κατάσταση και σε κάποιους διασώζονται ακόμα και ορισμένα μέρη από τον ξύλινο μηχανισμό τους. Όλοι τους, όμως, αποτελούν σημαντικούς μάρτυρες του προβιομηχανικού παρελθόντος του νησιού

 

Μπουρού – Ο τηλεβόας της θάλασσας

Στη συνέχεια, από τη συλλογή οστράκων του κ. Χέλμη θα παρατηρήσουμε τη μπουρού και πώς αυτή, σύμφωνα με τον Θ. Ποταμιάνο, “προβιβάζεται” σε μουσικό όργανο με τη βοήθεια του αέρα. Η μπουρού είναι ένα από τα πιο μεγάλα Γαστερόποδα που ζουν στις θάλασσές μας. Όταν τρυπήσουμε το άδειο κοχύλι της στο μυτερό του άκρο, μπορεί, καθώς φυσάμε τον αέρα μέσα απ’ αυτό, να παράγει ένα δυνατό και διαπεραστικό ήχο. Τα παλαιότερα χρόνια, οι ναυτικοί και οι ψαράδες, σε πολλά μέρη του κόσμου, έδιναν σινιάλα σφυρίζοντας μέσα από τα μεγάλα όστρακα της μπουρούς.

 

Μετανάστευση των πτηνών & θερμά ανοδικά ρεύματα του αέρα

Τέλος θα γίνει ξενάγηση στις αίθουσες του Μουσείου με τα πτηνά και συζήτηση για το πώς τα θερμά ανοδικά ρεύματα εξυπηρετούν το πέταγμά τους (ανεμοπορία). Οι ταχύτητες που αναπτύσσουν τα πουλιά πετώντας κατά τις μεταναστεύσεις τους ποικίλουν. Τα πουλιά με φαρδιές και μεγάλες φτερούγες αργοπετούν ακολουθώντας τα θερμά ανοδικά ρεύματα του αέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγουν να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις πάνω από τη θάλασσα όπου δεν αναπτύσσονται τέτοια ρεύματα. Αντίθετα τα πουλιά με μικρότερο μέγεθος πετούν με γρήγορα φτεροκοπήματα.

 

Πρόγραμμα επισκέψεων

Για σχολικές ομάδες (πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης):

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ώρες: 10:00-12:00 & 12:00-14:00

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, ώρες: 10:00-12:00 & 12:00-14:00

Για το κοινό:

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, ώρες: 10:00-12:00 & 12:00-14:00

(κατόπιν επικοινωνίας & κράτησης)

τηλέφωνο επικοινωνίας:  697 6044954 & 26950 65040

 

Πηγή:.zakynthosevents.com

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…