Χύτρα της Ελλάδας: Ένα ιδιαίτερο μνημείο της φύσης στα Κύθηρα

Κύθηρα. Ένα μέρος… όνειρο. Η γωνιά των Επτανήσων που τυπικά ανήκει στην Αττική. Ένα μέρος ιδανικό για ν αποδράσεις και να ξεκουραστείς σε βάθος και σε όλα τα επίπεδα. Θα σου γεμίσουν τις μπαταρίες οι πεντακάθαρες και εξωτικές παραλίες. Θα ξεκουράσουν τα μάτια σου τα καταπράσινα τοπία. Θα αποκτήσεις νέες γαστρονομικές εμπειρίες από τις τοπικές γεύσεις του νησιού. Θα νιώσεις την ελληνική φιλοξενία στα καλύτερά της. Τα Κύθηρα έχουν αυτούς και άλλους πολλούς λόγους για να τα επιλέξεις. Και η Χύτρα της Ελλάδας είναι ένα από αυτά. Ένα φημισμένο δημιούργημα της φύσης που θα σε εκπλήξει.

Σαν έρθεις στα Κύθηρα αξίζει να επισκεφθείς τη Χύτρα. Είναι ο βράχος που ορθώνει το ανάστημά του καταμεσής της θάλασσας στα ανοιχτά του Καψαλιού. Ένα έργο τέχνης της φύσης που αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού που έχει μάλιστα και ιδιαίτερο όνομα.

Η Χύτρα είναι ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης που μπορεί να μην προσφέρεται για μαγειρική, φημίζεται όμως για τα λουλούδια της. Από το Διακόφτι κατευθυνθήκαμε προς το αλλοτινό πρώτο λιμάνι του νησιού. Η διαδρομή ήταν τόσο γραφική και χαζεύοντας την φύση, ούτε που καταλάβαμε πότε διανύσαμε 34 χιλιόμετρα και φτάσαμε στο Καψάλι. Κατηφορίσαμε στο λιμάνι όπου μας περίμενε ο καπετάν Σπύρος Κασσιμάτης με το σκάφος του για να μας ξεναγήσει στα μυστικά του βυθού των Κυθήρων.

Η Χύτρα, Τι μπορεί να κρύβει ένας μοναχικός, ξερός βράχος στην μέση του πελάγους; Κι όμως! Η Χύτρα είναι ένα θαυμάσιο ορειβατικό πεδίο. Οι κάτοικοι των Κυθήρων, πρόθυμα, θα σου πουν τις ιστορίες για τη διπλή ονομασία του βράχου. Ο βράχος εκτός από Χύτρα λέγεται και Αβγό, ενώ στο νότιο τμήμα του υπάρχει μια σπηλιά.

Ο καπετάν Σπύρος μας έδειξε την σπηλιά και μας είπε για την sempreviva κάνοντας ταυτόχρονα τον γύρο του νησιού. Ο βράχος είναι μοναδικός στον κόσμο διότι μόνο εκεί φύεται η sempreviva (σεμπρεβίβα), το φυτό που ζει αιώνια, όπως λέει το όνομά του. Οσο το γιατί την λένε Χύτρα; Ο Καπετάν Σπύρος είχε την απάντηση. Μας εξήγησε πως όταν ο καιρός αλλάζει και γυρίζει σε πουνέντε, σχηματίζονται σύννεφα και ο βράχος μοιάζει λες και βράζει στην μέση της θάλασσας.

Η εξωτική παραλία της Κυριακουλούς

Μετά από αυτή την ωραία ξενάγηση, σηκώσαμε άγκυρα και τραβήξαμε για Καψάλι. Πριν όμως γυρίσουμε πίσω, ο Σπύρος αλλάζει ρότα και μας πηγαίνει σε ένα μικρό φιόρδ, μια μικρή παραλιούλα, την Κυριακουλού. Τα νερά και το τοπίο είναι ειδυλλιακά και δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στην βουτιά και την θεά Αφροδίτη. Με την αλμύρα στο δέρμα, γυρνάω στο Καψάλι. Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες και έρημες παραλίες στα Κύθηρα. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα γι’ αυτήν ΕΔΩ.

Η Χύτρα και η Κυριακουλού είναι δύο μόνο από τα θαύματα των Κυθήρων. Αν βρεθείς εκεί για διακοπές, θα ανακαλύψεις πολλά περισσότερα. Ένα ταξίδι που θα σου μείνει αξέχαστο…

 

 

Πηγή: exploringgreece.tv

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…