«Χωριό Οθωνών, το δυτικότερο σημείο της Ελλάδος» του Αλέξανδρου Κατέχη

 

Το Χωριό είναι μια συνοικία στη περιοχή Άνω Πάντα, του νησιού των Οθωνών και είναι το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας. Ήταν ο πρώτος οικισμός και η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (χτίστηκε το 1864). Ο οικισμός απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από το λιμάνι του νησιού, τον Άμμο και περίπου 2 χιλιόμετρα με τα πόδια από το Ημεροβίγλι, το ψηλότερο σημείο του νησιού.

Το Χωριό με τους συνεπώνυμους κατοίκους

Οικόσημο Επωνύμου Κατέχη

Ο οικισμός πήρε την ονομασία "Χωριό", επειδή ήταν ο πολυπληθέστερος του νησιού. Το όνομα αυτό χρησιμοποιείται έως και σήμερα. Η ονομασία των ντόπιων είναι Χωριανοί και όλοι τους έχουν το ίδιο επώνυμο (Κατέχης), το οποίο ήταν αρχικά προσωνύμιο και πηγάζει από την λέξη "κατοχή" εφόσον ήταν από τους πρώτους (κατά τον τελευταίο αποικισμό του νησιού) που κατοίκησαν και "κατείχαν" τον συγκεκριμένο χώρο. Για να ξεχωρίζουν μεταξύ τους έχουν τοπικά προσωνύμια (παρατσούκλια), όπως Αμπάτες, Ντίος, Μποτσόλης, Πλαστήρας, Καπακές, Μπουρτουλής, Μαρκαντάσης, Μουρούνας, Σπούργος, Λούμπης, Τσερέτος, Κατσουλάς, Συνέβης και άλλα,  που πάντα ακολουθούν το επίθετο.

Το επώνυμο Κατέχης προέρχεται από το ρήμα κατέχω και έίναι επίσης κοινό επώνυμο στην Ερείκουσα και το Μαθράκι, δύο από τα Διαπόντια Νησιά. Αξιοσημείωτα πρόσωπα με το επώνυμο Κατέχης υπήρξαν:

    Linda Katehi (γεν. 1954), Ελληνοαμερικανίδα μηχανικός, Καθηγήτρια Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Texas A&M University .

    Dale Katechis, ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας Oskar Blues στο Κολοράντο.

    Αναστάσιος Κατέχης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

    Σπύρος Κατέχης, ελληνοαιγύπτιος στρατιωτικός και κατάσκοπος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Iστορία

Χωριό, Οθωνοί

Οι πρώτοι άποικοι (της νεότερης ιστορίας) των "Οθωνών", καταγόμενοι από την Ήπειρο, αποφάσισαν να χτίσουν τα σπίτια τους σε αυτό το σημείο του νησιού λόγω των πολλών επιθέσεων που αντιμετώπιζαν από τους πειρατές. Ο λόφος του Χωριού ήταν το μόνο μέρος που εκείνη τη στιγμή που έδειχνε να είναι ασφαλές για τη ζωή τους, καθώς δεν υπάρχει οπτική επαφή με τη θάλασσα. Στη συνέχεια, επεκτάθηκαν σε άλλα μέρη του νησιού όπου δημιούργησαν νέους οικισμούς όπως η Δάφνη. Η κύρια εργασία των Χωριανών ήταν η ελιά και το λάδι της, καθώς μερικοί από αυτούς είχαν ιδιωτικά ελαιοτριβεία δίπλα στα σπίτια τους. Η πλειοψηφία του ανδρικού πληθυσμού του Χωριού ήταν ναυτικοί, (καπετάνιοι, μηχανικοί κ.λπ.) και αργότερα μετανάστες στο εξωτερικό κυρίως της Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που συνεχίζεται ως και σήμερα ,όπως και στους άλλους οικισμούς του νησιού.

Αξιοθέατα

Άγιος Γεώργιος, Χωριό Οθωνών

Τα σπίτια του Χωριού είναι παραδοσιακά, χτισμένα με πέτρα και κεραμίδια, αλλά δεν παρουσιάζουν την ενετική επιρροή που έχουν τα κερκυραϊκά χτίσματα. Αντιθέτως προσεγγίζουν την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, εφόσον όλοι οι ιδιοκτήτες είναι συγγενείς.

 

 

 

https://youtu.be/LrIpMQr9o1Q

 

 

του Αλέξανδρου Κατέχη

Μέλους Δ.Σ  ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔAΣ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…