Παρατήρηση του αστρονομικού φαινομένου της Διάβασης του Ερμή από την Αστρονομική Εταιρία Κέρκυρας

Στις 11 Νοεμβρίου 2019 θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και από την Ελλάδα ένα πολύ ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο. Πρόκειται για τη διάβαση του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο που είχε να συμβεί από το 2016 (ορατή από την Ελλάδα) ενώ θα αργήσει να ξανασυμβεί καθώς η επόμενη διάβαση θα γίνει το 2032 και θα είναι και πάλι ορατή από την Ελλάδα. Κατά μέσο όρο συμβαίνουν περίπου 13 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα.

 

mercury-transit-diagram.png
Η διάβαση της 11ης Νοεμβρίου 2019 θα είναι ορατή περίπου κατά το ήμισυ από την Ελλάδα καθώς θα δούμε την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο και περίπου τη μισή διάβαση. Ο ήλιος θα δύσει κοντά στο μέσο του φαινομένου και δε θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε την έξοδο του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο. Παρά το ότι ο Ερμής είναι αρκετά φωτεινός πλανήτης, μέσα από το ηλιακό φίλτρο θα φαίνεται μαύρος (σκοτεινή κουκίδα) στο φόντο ενός λαμπρού ήλιου. 

Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, διοργανώνει παρατήρηση της Διάβασης του Ερμή με τηλεσκόπια και ειδικά ηλιακά φίλτρα. Η παρατήρηση θα ξεκινήσει στις 14:30, στο parking στην περιοχή της Μονής Βλαχερνών (Κανόνι). 

 Transit-of-Mercury-Nov2019-Simulation-crop.jpg

Σε περίπτωση συννεφιάς ή βροχής η παρατήρηση δεν θα πραγματοποιηθεί.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η παρατήρηση πρέπει να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα!

Μην παρατηρείτε τον Ηλιο με γυμνό μάτι, χωρίς ειδικά φίλτρα, κίνδυνος τύφλωσης!

(μαύρα γυαλιά, γυαλιά εκλείψεων, μαυρισμένα τζάμια, τζάμια ηλεκτροκόλλησης, είναι επικίνδυνα, μην τα χρησιμοποήσετε!)

 

https://www.timeanddate.com/eclipse/in/greece/corfu?iso=20191111

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…