Τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για τα 200 χρόνια από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» στο Μουσείο Σολωμού

Με ένα τριήμερο διεθνές συνέδριο (από τις 8 έως 10 Δεκεμβρίου) αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την συγγραφή του «’Ύμνου εις την Ελευθερία» από τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων θα κλείσει τον μεγάλο κύκλο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε φέτος για να τιμήσει την επέτειο.

Το επιστημονικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την «Ιονική Ακαδημία 1808». Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 5 το απόγευμα.
Υπενθυμίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε το 2023 “Έτος Ύμνου εις την Ελευθερίαν”.


“Το Μουσείο, σε όλη του την διαδρομή, προσπαθεί να είναι εξωστρεφές και κοντά στην κοινωνία, όχι μόνο στην τοπική, αλλά και διεθνώς…” 


Όπως επισημαίνει και η κα Κατερίνα Δεμέτη, Διευθύντρια του Μουσείου: ‘’Ήταν μια χρονιά πολύ σημαντική, γιατί συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την συγγραφή του“Ύμνου εις την Ελευθερίαν”. Το 1823 στον Λόφο του Στράνη, ο εθνικός ποιητής έγραψε τον Ύμνο και το Μουσείο Σολωμού, σαν μουσείο – θεματοφύλακας των χειρόγραφων του, ενεργοποιήθηκε και κάνει διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις που σχετίζονται με την επέτειο. Καθ‘ όλη την διάρκεια της χρονιάς, υπήρχε ένας κύκλος διαλέξεων που σχετίζονταν με τη θεματική και το αποκορύφωμα θα είναι το συνέδριο που θα γίνει, μέσα στο μουσείο, 8 με 10 Δεκεμβρίου, το οποίο είναι διεθνές, τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και γίνεται με επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να δούμε πως οι σύγχρονοι επιστήμονες προσεγγίζουν από διάφορες πλευρές τον Ύμνο, αυτό το ποίημα το οποίο έχει σφραγίσει την ελληνική ιστορία, αλλά και το έργο του εθνικού μας ποιητή”.

Το συνέδριο αυτό αποτελεί μία ακόμα δράση που παράλληλα ενισχύει την εξωστρέφεια του Μουσείου και την σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. ‘‘Το μουσείο σε όλη του την διαδρομή προσπαθεί να είναι εξωστρεφές και κοντά στην κοινωνία όχι μόνο στην τοπική, αλλά και διεθνώς. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει γίνει αυτή η προσπάθεια εξωστρέφειας με τις ψηφιακές εκθέσεις που κάναμε στο site του μουσείου. Τα σχέδιά μας είναι πάρα πολλά και ελπίζουμε να έχουμε και την οικονομική στήριξη, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν’’.

 

Πηγές: imerazante.gr/zantepress24.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…