Ταξίδι στον χρόνο και στο συναίσθημα με το «Προσκύνημα στην Αβρούπολη» του Μίμη Κούρτη

Ένα ταξίδι στο χρόνο, στην ιστορία και στο συναίσθημα. Αυτό ήταν το «Προσκύνημα στην Αβρούπολη» του συγγραφέα και αναπληρωτή εφόρου της Ιονίου Βιβλιοθήκης της ΕΕΕ Μίμη Κούρτη, την παρουσίαση του οποίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του βιβλίου την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.

 

Η εκδήλωση έγινε στον Κήπο του Μουσείου, με αρκετούς επτανήσιους ανάμεσα στο ακροατήριο, που θέλησαν να τιμήσουν τον συγγραφέα για την ενεργή του παρουσία στα πνευματικά και κοινωνικά δρώμενα των νησιών.

Για ένα «βιβλίο φυσικά μεταφυσικό» έκανε λόγο ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Βερύκιος, ο οποίος είχε την παρουσίαση και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης, την οποία «έντυσαν» μουσικά οι: Γιάννης, Ελένη και Κωνσταντίνος Φουρλάνος.

Στην αγάπη του Μίμη Κούρτη για τους ανθρώπους του τόπου του και τους ανθρώπους που αποτελούν την πηγή της έμπνευσής του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια της κλασικής και γαλλικής φιλολογίας Βιβή Κατωπόδη, η οποία έκανε λόγο και για την αποκάλυψη ενός συγγραφέα που έχει ωριμάσει λογοτεχνικά. Δήλωσε επίσης εντυπωσιασμένη από την πολυεπίπεδη προσφορά της Ακακίας Κορδόση (της ηρωίδας του βιβλίου) στα γράμματα και χαρακτήρισε τη «συνάντηση» μαζί της καρμική, λόγω των γαλλικών της σπουδών.

Για τον δικό της Μίμη, τον άνθρωπο πίσω από τον συγγραφέα, αυτόν που προσφέρει στον τόπο του, την Εγκλουβή Λευκάδας, αλλά και στους ανθρώπους που συναναστρέφεται στην καθημερινότητα, θέλησε να μιλήσει η νηπιαγωγός Χρυσούλα Σκλαβενίτη. Τον Μίμη Κούρτη που προσφέρει, που συμπαρίσταται, «που είναι δίπλα μου με ένα μπράβο και ένα συνέχισε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο συγγραφέας εξήγησε πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο. Όταν το 2014, στις γιορτές για την Έξοδο του Μεσολογγίου, μετά τη συναυλία του Μαρκόπουλου και με πρόσφατο τον θάνατο της Ακακίας Κορδόση, σκέφτηκε «Όχι!  Πρέπει να βρεθεί τρόπος να έρθει ο Σολωμός στο Μεσολόγγι». Και αν για πολύ λίγο δεν πρόλαβε να γνωρίσει τη συγγραφέα, ωστόσο την ένιωθε δίπλα του στο γράψιμο. Άλλωστε το Μεσολόγγι του ήταν ήδη οικείο μέσα από συνθήκες δύσκολες.

Όσο για το τι είναι το «Προσκύνημα στην Αβρούπολη»; Μια συνάντηση, ίσως και ένα χρέος. Του συγγραφέα και των ηρώων. Να συναντήσει ο Σολωμός την Κορδόση, ο μύθος την απομυθοποίηση και μέσω αυτής πάλι την αιωνιότητα. Μένει να το ανακαλύψει ο αναγνώστης.

 

Λυγερή Βικάτου

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…