Έκθεση: "Αρχιτεκτονικά – Πολεοδομικά Σχέδια Ζακύνθου στην περίοδο του Ιονίου Κράτους"

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων τα ΓΑΚ Ζακύνθου διοργανώνουν περιοδική έκθεση με θέμα «Αρχιτεκτονικά – Πολεοδομικά Σχέδια Ζακύνθου στην περίοδο του Ιόνιου Κράτους» στην Δημόσια Βιβλιοθήκη (αίθουσα Μουσείου Κατατοχής & Εθνικής Αντίστασης – είσοδος ΓΑΚ Ζακύνθου), από την Δευτέρα 24 Ιουνίου μέχρι την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019.


Μάριος και Ανδρέας Θεοδόση


Η έκθεση λειτουργεί από την αρχή της εβδομάδας, είναι εύκολα προσβάσιμη λόγω του σημείου που βρίσκεται και οι υπεύθυνοι είναι πάντα πρόθυμοι και ευγενικοί να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας ή τους τουρίστες που θα διαβούν το κατώφλι του κτιρίου, στο άνω μέρος του οποίου στεγάζεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για τους αδελφούς Μάριο και Ανδρέα Θεοδόση (φώτο) που με πολύ αγάπη για το αντικείμενο που υπηρετούν, έδωσαν νέα πνοή στο χώρο που στο παρελθόν δεν διέθετε υπάλληλο.


Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα Μουσείου Κατοχής και Εθνικής Αντίστασης, είναι ανοιχτή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι καθημερινά και θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.


Το πολύτιμο υλικό της έκθεσης έχει πολεοδομικό και οικοδομικό περιεχόμενο, αφορά δε υποθέσεις από το 1818 μέχρι το 1866.


Σύμφωνα με όσα μας είπε ο Προϊστάμενος Μάριος Θεοδόσης “πρόκειται για αιτήσεις κατοίκων του νησιού που ζητούσαν από τις αρμόδιες κρατικές αρχές τη χορήγηση οικοδομικής άδειας για ανέγερση ή διασκευή κατοικιών, εκκλησιών, μύλων, αποθηκών και άλλων κτισμάτων, την οριοθέτηση περιουσιών και τη χάραξη συνόρων. Το συγκεκριμένο αρχειακό υλικό αποβαίνει σημαντική και ιδιαίτερης αξίας πηγή, για τη διερεύνηση και τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής του Ελληνικού χώρου. Μαρτυρούν οικοδομικές δυνατότητες, ανακαλύπτουν σχεδιασμούς κατασκευών, είδη δομικών υλικών, τεχνικές δόμησης και αισθητικές αντιλήψεις, ενώ παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο”.


Στο αρχειακό υλικό έγιναν εργασίες συντήρησης και έτσι οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να δουν από κοντά σπάνια και μοναδικά τεκμήρια της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας και των επιρροών που έχει δεχτεί τους περασμένους αιώνες.

 Πηγή:ermisnews.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…