Συνέντευξη του Κώστα Τουλάτου στον Παρατηρητή της παράδοσης

Το myEptanisa αναδημοσιεύει τη συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή σελίδα που επικεντρώνεται σε θέματα της παράδοσης «Παρατηρητή της παράδοσης», ο συνεργάτης και χοροδιδάσκαλος στα τμήματα παραδοσιακών χορών της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κος Κώστας Τουλάτος. 

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο με καταγωγή από την Κεφαλονιά, δίνει και αυτός τον αγώνα του για την διάσωση της παράδοσης, ειδικά της Κεφαλονιάς, πολυάσχολος και ακούραστος, σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του “Ποιος είναι ο ….Κώστας Τουλάτος“.

1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

Θα με πείτε Ρομαντικό ίσως χαρακτηριστώ ενθουσιώδης δεν ξέρω και τι άλλο. Ίσως κάποιοι γελάσουν κιόλας αλλά ειλικρινά θα ήθελα να ενώσω όλους αυτούς που πραγματικά και ουσιαστικά ασχολούνται με την παράδοση σε έναν ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ.

2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

Μεγάλη μου επιθυμία είναι να επισκεφτώ Χώρες με πολιτισμό χιλιάδων χρόνων και να γνωρίσω την κουλτούρα τους και να την συγκρίνω με την Ελλάδα μας. ΚΙΝΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ είναι χώρες που θα ήθελα να γνωρίσω. Επίσης θα ήθελα να περπατήσω στα μέρη που έζησε και δίδαξε ο Χριστός μας.

3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας κι αυτό δεν αλλάζει. Αυτό που θα άλλαζα είναι η πολιτική και τους πολιτικο[υς που έχουν βαλθεί να καταστρέψουν τον ιερό αυτόν τόπο. Βεβαίως και θα προσπαθούσα να αλλάξω το θέμα της αξιοκρατίας και εξαλειφθεί η “ρεμούλα” η “ρουφιανιά” η ζήλεια σε οτιδήποτε αξιόλογο και το ρουσφέτι.

Κάτι λίγο πιο lifestyle
4. Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς

Να πω καλημέρα με χαμόγελο και αισιοδοξία. Να πιώ το παραδοσιακό Ελληνικό καφεδάκι. Να ανοίξω τον υπολογιστή μου για να ενημερωθώ

5. Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

Το τελευταίο που κάνω είναι να ευχαριστήσω τον Θεό για την μέρα που έζησα και να τον παρακαλέσω να με έχει γερό για να συνεχίσω το έργο μου που το κάνω με πολύ αγάπη.

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

Από πολύ μικρός είχα την τύχη και την χαρά να έχω έναν πατέρα λάτρη της παράδοσης ,ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία να μου μεταδίδει αυτή την αγάπη. Σε ηλικία 9 προς 10 με έστειλε να μάθω τους πρώτους μου χορούς και μην νομίζετε ότι έμαθα μόνο Κεφαλονιά……. μάθαινα και ποντιακούς χορούς συγχρόνως. Από εκεί κι πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους μάθαινα μαθαίνω και θα μαθαίνω όσο με κρατούν τα πόδια μου.

7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

Όπως προ είπα ένοχος είναι ο Πατέρας μου Σταύρος Τουλάτος.

8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

Είναι πολλοί που σέβομαι πρώτα για τον χαρακτήρα τους και δεύτερον για την σπουδαία δουλειά τους. Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα ξέρουν οι ίδιοι πόσο τους σέβομαι και τους αγαπώ. Υπάρχουν και συνάδελφοι που ενώ κάνουν υπέροχη δουλειά τους χαρακτηρίζει εγωισμός. Υπάρχουν και συνάδελφοι που χλευάζουν οτιδήποτε χωρίς να το έχουν καν δει απλά γιατί νομίζουν ότι είναι αυθεντίες και μοναδικοί στο χώρο μας. Ας κατέβουν λιγάκι η έπαρσή τους είναι ενοχλητική και σίγουρα κάποια στιγμή θα διαπιστώσουν τα λάθη τους.

9. Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

Ένα πρότζεκτ είναι η φωτογράφιση της φορεσιάς της Κεφαλλονιάς σε συνεργασία με την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Πέτρου Μήτσου της Διευθύνουσας συμβούλου κ. Ελένης Κονοφάου και του δημιουργού των playmogreek κ. Πέτρου Καμινιώτη. Μια προσεγμένη Δουλειά που προσδοκούμε να την παρουσιάσουμε πολύ σύντομα. Επίσης μια ακόμα φωτογράφιση παραδοσιακών φορεσιών από όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με την υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων του συλλόγου μας και Διευθύντρια Νεολαίας και Πολιτισμού για την Unesco Πειραιώς και Νήσων κ. Γεωργία Παράσχου.

10. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

Ο αγώνας μου είναι συνεχής και ανήσυχος θέλω να αναδείξω την Επτανησιακή κουλτούρα σε όλους τους Έλληνες και όσο πιο μακριά μπορώ. Πάνω σε αυτό τον στόχο με συντροφεύουν πολλά άτομα που πιστεύουν σε μένα. Ο συνεργάτης μου συνιδρυτής του Ηγέχορου Πειραιά Βασίλης Κατσομήτρος οι συνάδελφοι συνεργάτες και χοροδιδάσκαλοι Δέσποινα Λαζάρου Ιωάννα Καιροφυλαξ (Επτανήσιες και οι δύο) Χρήστος Λαχανάς Γιώργος Κολοζάκης Γιώργος Κότσαλος και τους αφανής μου ήρωες που έχω συμπαραστάτες και είναι πολλοί όπως το Διοικητικό μου Συμβούλιο και οι μαθητές μου.Τα πρότζεκτ μου προς στιγμή τα ανέφερα υπάρχουν και άλλα που δεν μπορώ να αποκαλύψω ακόμα. Έχει ο Θεός

10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση;

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ PLUS 1

• ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟ
• ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΦΑΝΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ
• ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
• ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΖΕΙΣ ΞΕΡΟΛΑΣ
• ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΧΟΡΕΥΤΗΣ
• ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΟΧΙ
• ΜΗΝ ΓΙΝΕΙΣ ΚΟΛΑΚΑΣ ΟΜΩΣ
• ΜΗΝ ΜΠΕΙΣ ΣΕ ΚΛΙΚΕΣ ΚΟΙΤΑΞΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ
• Η ΙΘΑΚΗ ΘΑ ΣΕ ΑΝΑΜΟΙΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ
• ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΧΟΡΕΨΕ ΣΤΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
• ΤΕΛΟΣ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΕΜΑΘΕΣ ΟΛΑ

Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστεί θερμά τον Κώστα Τουλάτο που μας παραχώρησε την παραπάνω συνέντευξη, του ευχόμαστε κάθε καλό και πολλές επιτυχίες τόσο στον σημαντικό έργο που επιτελεί, όσο και στην προσωπική του ζωή.

ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :
5o ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΧΟΛΗ ΔΩΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΕΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ στον :Ηγέχορος Σύλλογος Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Igechoros Cultural Association

Χοροδιδάσκαλος στην Ένωση Επτανησίων Ελλάδας – Hellenic Union of Heptanesians

Χοροδιδάσκαλος στον : Σύλλογος Επτανησίων Αγίων Αναργυρων Καματερού.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…